Das traditionelle philippinische Zmorge heisst Tapsilog und besteht
- tapa - gepökeltem Rindfleisch
- sinangag - gebratenem Knoblauchreis
- itlog - Spiegelei
Populäre Varianten sind
- Tosilog mit tocino - mariniertes süsses Schweinefleisch
- Longsilog mit longanisa - kleine Bratwürstchen
- Bangusilog mit bangus - gebratener Milchfisch
allerdings wurde selten fried garlic rice, sondern plain rice serviert.
Das süsse Schweinefleisch auf dem Bild war gar nicht mal so übel!
meine bevorzugte und selbst benannte Version: Frutsilog /Vegilog:
Fruits, plain rice, scrambled egg
Weitere -silogs aus Wikipedia:
The word tapsilog has spawned many other dishes, all having fried rice (or garlic fried rice) and fried egg in it and suffixed with silog. Examples are:
-
Daingsilog - daing, fried rice and fried egg
-
Adosilog - adobo, fried rice and fried egg
-
Bacsilog - bacon, fried rice and fried egg
-
Bangsilog - bangus (milkfish), fried rice and fried egg
-
Bisteksilog - beef steak, fried rice and fried egg
-
Dangsilog - danggit (rabbitfish), fried rice and fried egg
-
Vicsilog - vic (chinless hogfish), fried rice and hard-cooked egg yolks
-
Chosilog - chorizo, fried rice and fried egg
-
Chiksilog - fried chicken, fried rice and fried egg
-
Cornsilog - corned beef, fried rice and fried egg
-
Hotsilog - hotdog, fried rice and fried egg
-
Longsilog - longganisa, fried rice and fried egg
-
Litsilog - lechon, fried rice and fried egg
-
Masilog - Ma Ling brand Chinese luncheon meat, fried rice and fried egg
-
SPAMsilog - SPAM brand luncheon meat, fried rice and fried egg
-
Tosilog - tocino, fried rice and fried egg